Laura Martínez, Cabrera de Mar
Entrevistem a la Laura Martínez, tècnica de turisme del municipi de Cabrera de Mar

Què és aquest indret, Laura?
Això és el Castell de Burriac, que és una icona del Maresme declarada bé cultural d'interès nacional. Burriac és molt estimat pels cabrerencs per la història que té i perquè les vistes des d'aquest lloc són espectaculars: es domina tota la plana de Cabrera fins al mar i veiem fins i tot la ciutat de Barcelona.
Quina història té aquest castell?
L'estructura és del segle XV tot i que sabem que existeix des del segle X; la part més antiga és la capella de Sant Vicenç. El propietari del castell va ser el senyor feudal Pere Joan Ferrer, una persona molt important que a més tenia el favor reial. Ell desenvolupà el gran projecte arquitectònic del castell i serà l'última persona que hi viurà de manera continuada al segle XV. A partir d'aquell moment l'estructura quedarà en desús i abandonada. Ara els elements que es veuen estan en dues zones; una a la part de dalt, que era el recinte sobirà i residencial; i la part de baix, que era on estaven els magatzems, els cavalls, els animals de granja i possiblement també els soldats, perquè el senyor tenia la seva pròpia guàrdia. Aquí dalt hi ha la torre de l'homenatge, que és l'element més distintiu i que tenia una funció de defensa.

Foto de JM Arenaza

Foto de JM Arenaza
Cabrera també té moltes altres restes arqueològiques...
Dins el territori de l'actual Catalunya, Cabrera es converteix en una capital i un centre de poder administratiu pràcticament des del VI aC. Els ibers laietans tenien aquí la seva seu de poder i des d'on controlaven tot el territori de la Laietània des de la Tordera fins a Sitges i per l'interior fins a Osona.
La sort des del punt de vista arqueològic és que Cabrera no ha tingut un desenvolupament urbanístic com altres pobles del voltant i els jaciments -que tenen una gran extensió-no tenen estructures més modernes a sobre, per la qual cosa són molt fàcils d'excavar. A més, com que els romans van decidir traslladar a la població cap a un altre lloc, tenim una ciutat que s'acaba vers l'any 80 aC. Això ens permet accedir a una ciutat republicana que està pràcticament intacte, cosa que no passa pràcticament enlloc perquè el més freqüent és trobar construccions posteriors que ho han trinxat tot com ha passat a Tarragona, a Mataró o a Barcelona.
Què hi podem veure avui de tot això?
A Cabrera tenim les termes romanes més antigues de la península Ibèrica que són del segle II aC. I també al Clos Arqueològic de Ca l'Arnau hi ha uns forns romans que servien per a produir àmfores que transportaven vi. També tenim la domus de Can Benet, que és de tipus senyorial i on vam trobar uns mosaics d'origen itàlic, tot i que es va tapar per motius de conservació. Creiem que aquí hi vivia un personatge molt important que treballava per Roma.
D'una època una mica posterior (segles I a III dC), tenim el temple romà de Can Modolell, que segurament es va convertir en un focus d'atracció religiosa per als habitats del territori d'Iluro, fins que es va abandonar amb l'arribada del cristianisme.
Quines festes celebreu aquí?
Som un poble molt actiu en aquest sentit. Per una banda, fem la Festa de les Bruixes, donat que al poble hi ha moltes llegendes de bruixes que ens han arribat de l'edat mitjana per tradició oral. Durant els dies de la festa es munta un mercat amb artesans i llocs per a menjar, una fira esotèrica, visites teatralitzades al castell de Burriac, tallers culturals de temàtica medieval i alguns actes de foc amb l'entitat Diables Macabres de Cabrera.
Un altre festival important és el festival cultural iberoromà Reviu Ilturo que reivindica tot el patrimoni ibèric i romà a través de tot un seguit de recreacions històriques, monòlegs i visites guiades i teatralitzades als jaciments arqueològics. És un esdeveniment de divulgació històrica de l'estil del Tarraco Viva, a Tarragona.
Una altra és la Festa de la Verema, al setembre, quan es fa la recollida del raïm, la benedicció a l'església Sant Feliu i una trepitjada de raïm que agrada molt, sobretot als més petits. Aquí a Cabrera estem dins de la D.O. Alella i durant la festa també es fan tastos de diferents vins amb un sommelier i un maridatge amb algun restaurant del poble.
El teu raconet especial de Cabrera?
En tinc uns quants, però jo destacaria la plaça de l'església amb el seu mirador i la seva baixada de les escales per sota la volta. Un altre indret especial és l'arbre immens que hi ha al pati de la masia Cal Conde i també m'encanta el pati de Can Bartomeu i la seva bassa. Ah, i no em vull oblidar de l'ermita de Santa Helena d'Agell: allà per la festa major d'Agell, s'organitza un esmorzar popular.
► Imprescindibles de Cabrera de Mar
- Clos Arqueològic de Ca l'Arnau
- Can Benet
- Castell de Burriac
- Festival cultural iberoromà ‘Reviu Ilturo’
- Masia de Can Bartomeu

Foto: JM Arenaza